Puterea Cuvintelor Pline de Credinţă

Dacă vrem să vedem puterea lui Dumnezeu manifestată în vieţile noastre, va trebui să începem să fim atenţi la ceea ce spunem. Cuvintele au putere – mai mult decât realizăm, dar de multe ori le spunem ca şi cum sunt fără sens. Din această cauză, cei mai mulţi dintre noi la un moment dat am fost spânzuraţi de propriile noastre cuvinte.

Matei 12: 36-37 spune:

„Vă spun că în ziua judecăţii oamenii vor da socoteală pentru orice cuvânt nefolositor pe care l-au rostit.Căci din cuvintele tale vei fi achitat şi din cuvintele tale vei fi condamnat.”

“Orice cuvânt nefolositor” înseamnă pur şi simplu neproductiv. Acestea sunt cuvinte pe care le vorbeşti dar pe care nu le crezi. De exemplu, ai putea spune: “Mor de dorinţa de a-mi vedea nepoţii.” Tu nu crezi că ai să mori, dar ai spus-o oricum, pentru a sublinia importanţa pe care o dai relaţiei.

De fiecare dată când spui lucruri pe care nu vrei să le spui cu adevărat, acestea încep să-ţi amorţească inima. Inconştient, fiecare cuvânt nefolositor face tot mai greu pentru tine să crezi că ceea ce spui se va întâmpla, atunci când chiar îţi doreşti să se întâmple, şi asta contează cu adevărat.

Isus a înţeles puterea cuvintelor şi le-a folosit pentru a schimba lucrurile naturale din jurul Lui.

Marcu 11:13-14 şi 20-24 spune:

“A văzut de departe un smochin care avea frunze şi S-a dus să vadă dacă va găsi ceva în el. Dar, când a ajuns, n-a găsit decât frunze, pentru că nu era vremea smochinelor.Atunci i-a zis: „În veac să nu mai mănânce nimeni roade din tine!” Ucenicii Lui au auzit aceasta. Dimineaţa, când au trecut pe lângă smochin, au văzut că era uscat din rădăcini. Petru şi-a amintit ce se întâmplase şi i-a zis:

– Rabbi, iată că smochinul pe care l-ai blestemat s-a uscat!

Isus a răspuns:

– Aveţi credinţă în Dumnezeu!Adevărat vă spun că dacă cineva ar zice acestui munte: „Ridică-te şi aruncă-te în mare!” şi nu s-ar îndoi în inima lui, ci ar crede că ceea ce spune se va întâmpla, i se va da întocmai!De aceea vă spun că toate lucrurile pe care le cereţi atunci când vă rugaţi, să credeţi că le-aţi şi primit şi ele vi se vor da.”

Aproape că pot să aud inflexiunile din vocea lui Petru când a spus: “Smochinul pe care Tu l-ai blestemat s-a uscat.” Sunt sigur că a transmis surprindere şi necredinţă. Iar când Isus i-a răspuns lui Petru, probabil că nu a fost într-o voce monotonă. A fost mai degrabă de genul: “PETRU! CE E ÎN NEREGULĂ CU TINE?” Isus era uluit de necredinţa lui. El spunea de fapt: “Nu ar trebui să vă şocheze să vedeţi acest copac uscat. Aveţi credinţă în Dumnezeu.”

Apoi a continuat să le explice că aceasta nu era limitată doar la un smochin. El a folosit un munte ca exemplu, dar eu cred că se poate aplica la orice. El încerca să le explice că dacă spunem cu gura noastră şi dacă credem în inimile noastre, atunci noi putem avea ceea ce spunem.

De asemenea, El a fost foarte clar când a spus cine e calificat să folosească cuvintele în acest fel. El a spus: “cineva ar zice” (sau oricine ar zice – n.t.). Eşti tu un cineva, un oricine? Căci dacă eşti şi dacă respiri, atunci eşti calificat, şi cuvintele tale pot afecta atât lumea naturală cât şi cea spirituală.

Isus a folosit cuvântul “spune” sau “zice” de trei ori în versetul 23. Vroia să facă înţeles faptul că cuvintele au putere. Dar El a spus, de asemenea, să avem credinţă în Dumnezeu. Cuvintele care au putere sunt cuvintele pline de credinţă. Şi este important să înţelegem că acea credinţă cu care sunt umplute nu este o credinţă omenească.

Galateni 2:20 spune:

“Am fost răstignit împreună cu Cristos şi nu mai trăiesc eu, ci Cristos trăieşte în mine, iar viaţa pe care o trăiesc acum în trup o trăiesc prin credinţa în Fiul lui Dumnezeu, Care m-a iubit şi S-a dat pe Sine Însuşi pentru mine.” (Versiunea engleză King James traduce: … trăiesc prin credinţa Fiului lui Dumnezeu …- n.t.)

Sunt conştient că Versiunea New International spune: “credinţa în Fiul lui Dumnezeu.” Dar când studiezi această parte, devine foarte clar că se vorbeşte despre însăşi credinţa lui Dumnezeu pe care a pus-o în tine când te-ai născut din nou. De fapt, nici nu te poţi naşte din nou folosind credinţa ta. Romani 10:17 spune că credinţa vine din Cuvânt şi 1 Petru 1:23 spune că eşti născut din nou de Cuvântul lui Dumnezeu.

Dacă nici măcar nu poţi crede pentru mântuire cu propria ta credinţă umană, cum ai putea să o foloseşti pentru alte lucruri ca vindecare sau prosperitate? Este foarte important să înţelegi asta. Dacă nu ştii acest lucru ai să cauţi mereu pe alţii să se roage pentru tine. Vei crede că ei au mai multă credinţă decât tine şi din această cauză, Dumnezeu va acţiona în favoarea ta când aceştia se vor ruga pentru tine. Este greşit şi acesta este motivul pentru care mulţi creştini caută să aibă răspunsurile de la oameni în loc să le caute la Dumnezeu.

Romani 12:3 spune:

“Prin darul care mi-a fost dat, spun fiecăruia dintre voi să nu aibă despre sine o părere mai înaltă decât se cuvine, ci fiţi modeşti în gândirea voastră, fiecare după măsura de credinţă pe care i-a dat-o Dumnezeu.”

Imaginează-ţi-o ca pe un polonic cu care împarţi supă. Dacă foloseşti acelaşi polonic de fiecare dată – şi Dumnezeu aşa a făcut – fiecare persoană va primi aceeaşi cantitate de supă. Este măsura de supă. Tu ai măsura de credinţă. Nici un credincios născut din nou nu are mai multă credinţă decât altul; doar că unii fac o treabă mai bună decât alţii, însuşindu-şi ceea ce li s-a dat. 

Evrei 11:1 spune:

“Credinţa este o încredere în lucrurile nădăjduite, o certitudine cu privire la lucrurile nevăzute.”(Credinţa este esenţa lucrurilor nădăjduite, dovada lucrurilor nevăzute – traducere după versiunea engleză King James – n.t.).

Şi versetul 3 spune:

“Prin credinţă înţelegem că veacurile au fost create prin Cuvântul lui Dumnezeu, aşa încât ceea ce se vede a fost făcut din lucruri care nu se văd.”

Acest verset nu este simbolic; Dumnezeu a creat de fapt totul cu cuvinte. El a vorbit (a rostit) creaţia în fiinţă (in existenta) şi încrederea (esenţa) credinţei Lui s-a manifestat în ceea ce vedem acum. Cuvântul lui Dumnezeu are putere nelimitată. Fiecare cuvânt este ca o mică capsulă umplută cu credinţă aşteptându-ne pe noi, credincioşii să o desfacem în inimile noastre şi să o vorbim cu gurile noastre.

Tot ceea ce vedem a fost creat de cuvinte, şi însuşi Cuvântul lui Dumnezeu este cel care ţine universul împreună (Evrei 1:3). De aceea, tot ceea ce vedem va răspunde la cuvinte pline de credinţă. Trebuie să răspundă, deoarece cuvintele sunt forţa generatoare.

Proverbe 23:7 spune că aşa cum gândeşti în inima ta, aşa eşti, şi Luca 6:45 spune că ceea ce vorbeşti vine din belşugul inimii. Cu alte cuvinte, modul în care gândeşti controlează modul în care vorbeşti. Şi dacă înţelegi faptul că cuvintele tale au putere, atunci înţelegi de ce poţi fi spânzurat de limba ta.

Singurul motiv pentru care nici unul din noi nu este mort datorită cuvintelor nefolositoare pe care le-am vorbit, este pentru că nu am crezut fiecare cuvânt cu inima noastră. Mulţumim lui Dumnezeu că propriile noastre  cuvinte trebuiesc amestecate cu credinţă şi că trebuie să le credem cu inima. Dar aceasta ar trebui să ne ajute să vedem un adevăr puternic. Dacă credem că vom fi bolnavi sau dacă credem că vom fi mereu săraci şi apoi marturisim acest lucru cu gura noastră, vom primi ceea ce am crezut.

Pe de altă parte, ce se întâmplă atunci când luăm cuvintele pline de credinţă ale lui Dumnezeu şi le plantăm în inimile noastre unde pot prinde rădăcină şi pot creşte? Totul se schimbă – nu o să mai spunem doar: “Eu cred că sunt vindecat” sau “Sunt prosper”, ci credem şi credinţa lui Dumnezeu este lansată prin acele cuvinte. 

Proverbe 18:21 zice:

“Viaţa şi moartea stau în puterea limbii, iar cei ce o iubesc îi vor mânca roadele.”

Nu spune că doar viaţa, ci şi moartea. E trist, dar majoritatea cuvintelor comunicate astăzi sunt cuvinte negative – cuvinte care nu aduc viaţa îmbelşugată ci cauzează mai multe probleme.

În majoritatea învăţăturilor pe care le dau, vorbesc despre cuvintele pe care le spunem. Dar sunt mai mult de treizeci de ani de când am predicat aceasta ca pe un subiect aparte, şi sunt sigur că nu mai avem casete cu acel mesaj. Aşa că, anul trecut în călătoria mea în Europa, m-am gândit la o nouă serie numită “Puterea Cuvintelor Pline de Credinţă”. Este o serie puternica care îţi va schimba complet atitudinea despre cuvintele pe care le vorbeşti. Mult mai important, dacă o să laşi să intre în inima ta, vei învaţa despre cum cuvintele îţi pot schimba viaţa acum la fel cum îţi pot schimba şi viitorul.