Cresteti in har

Luca 11:38 “Fariseul a vazut cu mirare ca Isus nu Se spalase inainte de pranz.”

Un semn sigur al legalismului sunt prioritatile puse gresit, asa cum vedem aici cu acesti farisei. Nu este mentionat in Biblie ca fariseii ar fi fost uimiti de lucrarile minunate ale lui Isus. Ei erau prea ocupati cu cautarea a ceva ce sa critice (Marcu 3:2). Ei s-au minunat ca Isus nu se spalase pe maini. Acesta este un exemplu clasic de strecurat tantarul si inghitit camila (Matei 23:24)

Aceia care cauta sa castige neprihanirea prin tinerea Legii sunt ocupati cu “a face”, in timp ce aceia care primesc neprihanirea prin credinta marturisesc ceea ce a fost deja facut. Acesta este o diferenta simpla dar profunda. Daca noi inca mai “facem” fapte de sfintenie pentru a-L determina pe Dumnezeu sa se miste in vietile noastre, atunci noi inca operam sub o mentalitate a “Legii” care nu se intemeiaza pe credinta (Galateni 3:12). Atunci cand noi doar credem si marturisim ceea ce ne-a fost deja dat prin Hristos, acesta este har.

Un om care traieste sub Lege si unul care traieste sub har se comporta foarte similar in ce priveste sfintenia, dar motivatiile lor sunt complet opuse. Legalistul este atent la ceea ce trebuie el sa faca, in timp ce omul care traieste prin credinta este atent la ceea ce Hristos a facut deja pentru el. De exemplu, Biblia ne invata sa marturisim cu gura noastra si sa credem in inimile noastre, si noi vom primi de la Dumnezeu. Legalistul se gandeste “Asta inseamna ca eu pot sa-L fac pe Dumnezeu sa ma vindece, daca marturisesc – Prin ranile Lui am fost vindecat”. Insa omul care intelege harul lui Dumnezeu nu va marturisi Cuvantul ca sa fie vindecat. El va marturisi “Prin ranile Lui am fost vindecat” pentru ca el crede cu adevarat ca lucrul acesta a fost deja implinit.

Analizand tendinta mintii noastre este cel mai simplu mod de a discerne daca operam in adevarata credinta a Bibliei sau intr-un fals legalistic. Daca motivatia faptelor noastre este sa fim acceptati de Dumnezeu, acesta este legalism. Daca traim in totalitate prin/din credinta si recunostinta pentru ceea ce Dumnezeu a facut deja, acesta este har. Cresteti in har!